Zimske gume

 

Vulkanizer Cerno 1 u ponudi ima gume različitih proizvođača za sve vrste osobnih i kombi vozila. Ponudu zimskih guma po proizvođačima možete pogledati OVDJE.

zimske gume

 

 

 

Kada postaviti zimske gume?

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Kada je u pitanju zakon RH odgovor je vrlo jasan i kaže da je zimska oprema obavezna u vremenskom razdoblju od 15.11. do 15.04.. Zimska oprema uključuje sve 4 zimske gume ili ljetne gume s najmanje 4 mm profila i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Struka

Svaki proizvođač guma kada proizvodi ljetnu gumu svjestan je da ljetna guma neće biti dobra u zimskim uvjetima. No, pri tome se ne misli samo na snijeg i led već i na niže temperature. Kako proizvođači žele postići što bolja svojstva gume, radi se takva smjesa koja je prilagođena uvjetima za koja je namjenjena. Tako će ljetna guma pri nižim temperaturama biti pretvrda i trenje a samim time i kočenje će biti znatno smanjeno. Temperaturu pri kojoj ljetne gume postaju tvrde i opasne za vozača ne može se točno odrediti, prvenstveno iz razloga jer ovisi o različitom sastavu gume proizvođača. Prema istraživanjima ta temperatura je u rasponu od 5 do 10°C iznad ništice. Zimske gume bi bilo idealno postaviti čim se temperature spuste ispod navedenih temperatura jer već tada nastupaju zimski uvjeti.

 

Na sljedećem kratkom filmu možete vidjeti razliku između zimskih i ljetnih guma: