ADAC test ljetnih guma 2012

 

Pogledajte novi ADAC-ov test ljetnih gumaSunce se već odavno pokazlo, temperature su porasle i pravo je vrijeme za kupovinu ljetnih guma. ADAC, njemački autoklub, je sukladno tome napravio opsežni test ljetnih guma. Testiranje je provedeno na tri dimenzije, od toga su dvije dimenzije za osobna vozila a po prvi put je testirana i guma namjenjena za terenska(SUV) vozila.

Testne dimenzije su sljedeće:

165/70 R14 T
205/55 R16 V
215/55 R16 H

ADAC Test ljetnih guma 2012

 

ADAC – OCJENJIVANJE

ADAC, suprotno našem načinu ocjenjivanja, nižom ocjenom označuje bolje rezultate, pa je tako ocjena 1.5 bolja od ocjene 4.5. ADAC provodi testiranja guma na mokroj i suhoj podlozi, gdje se osim držanja ceste, kočenja i stablinosti, promatraju i drugi parametri kao što su razina buke, potrošnja same gume kao i potrošnja goriva. Te na temelju tih podataka guma dobiva i konačnu ocjenu. ADAC prilikom donošenja konačne ocjene, određuje prioritete, pa tako veću prednost daje ponašanju gume na mokroj(40%) podlozi nego na suhoj(20%). Prema tome ovaj ukupni poredak ne trebamo uzeti kao referentni poredak, vec sami mozemo pogledati koje su nam osobine guma najvažnije i prema tome izabrati odgovarajuću gumu.

ADAC sukladno ocjenama neke gume preporučuje, a neke ne kao što je prikazano na tablici.

ADAC Test ljetnih guma 2012

ADAC Test ljetnih guma 2012

 

165/70 R14 T – ADAC test ljetnih guma

Najmanja dimenzija na ADAC-ovom testu ljetnih guma, testirano je čak 15 proizvođača od kojih čak niti jedna guma nije dobila ocjenu odličan. Ali je pet guma dobilo ocjenu vrlo dobar, na čelu s Continentalom.

Ova dimenzija prisutna je na manjim gradskim automobila kao što su : Fiat Panda/Punto, Seat Ibiza/Cordoba, Škoda Fabia, Toyota Yaris, VW Polo itd.

ADAC Test ljetnih guma 2012

 

205/55 R16 H – ADAC test ljetnih guma

U ovoj dimenziji ADAC je također tesitrao 15 različitih proizvođača ljetnih guma i kao u manjoj dimenziji pet guma je dobilo ocjenu vrlo dobar, također na čelu s Continentalom.

Ova dimenzija ugrađuje se na automobile kao što su: Alfa Romeo 147/159, BMW 1/3, Citroen C4, Fiat Bravo/Stilo, Honda Civic/Accord, Kia C’eed, Mercedes B/C, VW Golf/Passat itd..

ADAC Test ljetnih guma 2012

 

215/55 R16 V – ADAC test ljetnih guma

Na Adac-ovom ljetnom testu guma pojavila se po prvi put i dimenzija za SUV vozila.

Testirano je 7 proizvođača, gdje su Continental Cross Contact UHP i Pirelli Scorpion Verde dobile ocjenu vrlo dobar, a ostale gume (osim Save Intense SUV) ocjenu dobar.

ADAC Test ljetnih guma 2012

 

Zaključak ADAC-ova testa ljetnih guma:

Kao što je već na početku napisano, ADAC-ove testove treba malo proanalizirati, tj. sami moramo odlučiti što očekujemo od gume. Jer nema svaka osoba ista očekivanja od gume, te prema našim osobnim očekivanjima moramo postaviti prioritete. Moramo naglasiti da su ovi testovi provedeni u ekstremnim uvjetima kako bi se pokazale što veće razlike između boljih i lošijih guma. Kupnja guma nije uvijek lak zadatak, te se nadamo da smo Vam ovim člankom pomogli pri izboru najboljih guma za Vaš automobil.

 

Za detaljnije rezultate posjetite:  ADAC-ovu stranicu

{module Facebook}